Míg augusztus 20-adikán mindenki más kenyeret süt, én általában a diót szedem elő a mélyhűtőből. Ennek az egyszerű oka az, hogy rendelkezem egy nagymamával, akinek pont ma van a szülinapja, és szereti a diós sütiket. Átmérőre mini, magasságra talán annyira nem, de minden attól függ, hogy mekkora piskótát sikerül sütni.
A mennyiségek egy 18 centis kapcsos tortaformához lettek alakítva. A piskóta 5 tojásból készült, ami ebben a kis formában elég magas lett, de egy nagyobb átmérőjű tortához is elég lehet akár az 5 tojás. Dióból legyen egy kicsit több, mint ami a krémhez kell, hogy tudjunk vele díszíteni.
Hozzávalók a piskótához:
- 5 hideg tojás széválasztva
- 10 dkg porcukor
- 13 dkg simaliszt
- 1 kávéskanál vanília aroma vagy kivonat
A hideg tojásokat szétválasztjuk, egy nagyobb tálba a fehérjét tesszük, egy kisebbe a sárgáját. A fehérjét elkezdjük felverni, miközben a porcukrot kb. három adagban hozzáadjuk. Egész keményre tudjuk így verni a habot, akkor jó, amikor a hab szépen egyenesen megtartja magát, amikor kivesszük a habverőt. A sárgáját a vanília aromával simára keverjük, és mehet a fehérjéhez, illetve hozzászitáljuk a liszt egyharmadát is.
Szigorúan kanállal vagy szilikon keverővel elkezdjük összeforgatni a tésztát, jöhet hozzá a liszt második harmada szintén szitálva. Ezzel is megkeverjük, majd jöhet a végső adag, és az egészet óvatosan egyneműre keverjük. Belesimítjuk a formába, és 170 fokon légkeverés mellett sütjük kb. 20-25 percig. Érdemes tovább sütni, mint egy nagyobb piskótát, hogy a közepe is biztosan átsüljön.
A diókrém két részből fog állni, az egyik egy hagyományos diótöltelék, mint amit a bejglibe is teszünk, a másik fele egy sima vaníliapuding.
Hozzávalók:
- 20 dkg dióbél (lehet mélyhűtött is, meg fogjuk pirítani úgyhogy mindenképp eltűnik a mélyhűtő íz)
- 1 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál rumaroma
- fél citrom héja
- pár csepp citromlé
- 1 evőkanál instant kávé
- 4 dl tej a pudinghoz
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- édesítő vagy cukor a pudinghoz, ízlés szerint
A dióbelet egy száraz serpenyőben megpirítjuk csak addig, amíg illatos lesz, nem szabad megégetni. Ez pár perc alatt megvan, csak néha ne felejtsük el megkeverni a serpenyőben. Amikor megvan, tegyük át egy tányérra, hogy hamarabb kihűljön.
Mikor hideg, megdaráljuk. Közben az 1 dl tejet egy lábosba tesszük, feloldjuk benne a kávét és a cukrot, és forrásig hevítjük. Mikor ez megvan, jöhet hozzá a darált dió. Alaposan elkeverjük és hozzáadjuk a rumaromát, a citromhéjat, és belecsöpögtetünk pár csepp citromlevet. Kb. 10 percig főzzük a diós krémet, kevergessük serényen, nehogy lekapja. Mikor megvan, félretesszük hűlni.
A pudingport a tejben megfőzzük, és azt is félretesszük hűlni. Mikor mindkét része a krémnek kihűlt, egy harmadik tálban összekeverjük a két részt. Kóstoljuk meg, hogy kell e még bele esetleg rumaroma vagy citromlé.
Kávés cukormáz a torta tetejére:
Egy evőkanál instant kávéhoz hozzáteszünk annyi forróvizet, hogy éppen feloldódjon benne a kávé, majd annyi porcukrot, hogy egy nem túl folyós cukormázat kapjunk, ezt tesszük majd a torta tetejére.
A piskótát felvágjuk 4 rétegre, és megtöltjük a krémmel. Simán marad annyi krém, hogy kívülről is teljesen be tudjuk vonni a tortát, majd az oldalát és a tetejét a plusz darált dióval is megszórjuk.
Szia, baromira tetszik a cikk :)
VálaszTörlés