2014. augusztus 31.

Házi naan kenyér és humusz

Nagyon fel tudja dobni a vasárnapot, amikor eszedbe jut, hogy minden van otthon egy gyors naan kenyér-humusz kombó összedobásához. Gyúrással, turmixolással, sütéssel együtt is egy óra alatt megvan az egész. Ez az a kaja, ami után még a tányért is muszáj lenyalni, annyira jóóóó!


 Hozzávalók 4 kenyérhez: 
  • 25 dkg kenyérliszt
  • 2 dl görög joghurt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál langyos víz
  • 1 evőkanál szárított élesztő
  • két csipet só
  • egy csipet cukor
  • egy csipet őrölt római kömény
A lisztet összekeverjük a többi hozzávalóval, amíg kapunk egy rugalmas, de nem ragadós tésztát. Félretesszük egy fél órára piheni, amíg a humuszt összerakjuk. 



Hozzávalók a humuszhoz: 
  • 1 üveg csicseriborsó 
  • 10 dkg szezámmag
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • citromlé 
  • 1.5 evőkanál görög joghurt
  • őrölt római kömény 
  • 1 kis gerezd fokhagyma 
A humusz fontos összetevője a szezámmag krém, azaz a tahini, amit nagyon egyszerűen el lehet készíteni. A szezámmagot egy száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, gyakran kevergetve, hogy ne égjen meg. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd megdaráljuk, hozzáadva az olívaolajat és egy kevés citromlevet is. A csicseriborsót egy másik tálban szintén pépesre turmixoljuk, egy pici mehet a levéből is hozzá, hogy ne legyen túl sűrű. Hozzáadjuk a tahinit, még egy kis citromlevet, sót, őrölt római köményt és az összenyomott fokhagymát. A joghurtot is hozzá lehet keverni, de akár ki is hagyható. Az egészet alaposan összekeverjük, kóstoljuk meg és ha kell még só vagy citromlé, akkor pótoljuk. Tegyük félre pihenni egy kicsit. 
 
 
Vegyük elő a tésztát, gyúrjuk át még egyszer, majd vágjuk négy egyenlő részre. Minden darabot formáljunk kerekre, és nyújtsuk ki amennyire csak lehet. Könnyen kezelhető tészta, úgyhogy kézzel is lehet rajta nyújtani, ahogy a pizzatésztát szokás. Egy száraz, de forró serpenyőben mindkét oldalát pár perc alatt aranybarnára sütjük. 
A humuszt én egy kis tejföllel szoktam tálalni, megszórva egy kis plusz őrölt köménnyel és füstölt spanyol paprikával. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.