2013. december 15.

Fűszeres lazac avokádó salsával és tormás krumplisalátával

Nagyobb mennyiségű lazachoz jutni jó :) Bármikor elő lehet kapni a mélyhűtőből egy darabot, igaz, hogy a mostani adagot karácsonyra vettem, de hát végül is már majdnem itt van, szóval nem csalás... :) Mind a három receptet nagyon hamar össze lehet hozni, gyors vasárnapi ebédnek tökéletes. 

Hozzávalók a lazachoz:
  • 1 szelet lazacfilé, kb. 10-15 dkg 
  • fél teáskanál füstölt piros paprika
  • fél teáskanál őrölt koriander
  • fél teáskanál őrölt köménymag
  • fél citrom vagy lime leve
  • egy teáskanál puha barna cukor 
  • fél teáskanál chilipor
  • só 
A lazac filét  a citromlébe forgatjuk és hagyjuk állni, amíg összeállítjuk a fűszerkeveréket. Egy másik tálban összekeverjük a fűszereket a cukorral, majd a lazac szeletet mindkét oldalán szépen beleforgatjuk, hogy bevonja a fűszer mindenhol. Kevés olajon mindkét oldalát 5 percig sütjük (mindkét oldalát megsózhatjuk sütés közben), tovább nem szabad, mert kiszárad.


Hozzávalók a salsához:
  • 2 érett avokádó
  • egy marék koktélparadicsom
  • fél citrom leve
  • 2 szál vékony újhagyma
  • egy kevés extra szűz olívaolaj 
  • só, frissen őrölt bors
Az avokádót kisebb kockákra vágjuk, a paradicsomokat pedig negyedekbe. Vékonyra vágjuk a hagymát és hozzáadjuk a paradicsomos avokádóhoz. Meglocsoljuk a citromlével és hozzáadunk egy pici olívaolajat, sót és borsot. Jól összekeverjük és hagyjuk állni egy kicsit. 

 
Hozzávalók a krumplisalátához:
  • Kb. 10-12 szem kicsi újkrumpli
  • 2.5 dl tejföl
  • két szál újhagyma
  • 1 evőkanál reszelt ecetes torma
  • 2 evőkanál fehérbor ecet
  • fél citrom héja 
  • só, frissen őrölt bors
 A krumplikat sós vízben hajában puhára főzzük, majd leöntjük róla a vizet, és hagyjuk hűlni. Utána lehet pucolni, és negyedekre vágni. Meglocsoljuk a borecettel és a citrom héját is ráreszeljük, összeforgatjuk és hagyjuk állni, amíg összevágjuk a hagymát, amit szintén a krumplihoz adunk. Jöhet a tejföl, a só és a torma, illetve a frissen őrölt bors. Az egészet alaposan elkeverjük, és ha kell még, sózzuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.