2013. február 23.

Magyaros hagymás lepény

Ez az egyik legnagyobb kedvencem a hagymás kaják közül, ez tényleg az a kaja, amit ha elém raksz addig eszem amíg van... :) Kicsit pepecselős, de az a jó benne, hogy melegen és hidegen is teljesen más, ha van egy nagy adag belőle, két napig is el lehet vele lenni. Ne ijesszen meg senkit a hozzávalók mennyisége, nem kevés, de bőven megéri rááldozni ennyit a végeredményért. 



Hozzávalók

A töltelékhez
  • 2 kg vöröshagyma 
  • 1 fej fokhagyma (kb 6-8 gerezd)
  • 10 dkg szeletel bacon
  • 5 dl tejföl
  • 1 evőkanál egész köménymag
  • 2 tojás
  • 15 dkg sajt
  • só, bors
A tésztához
  • 37 dkg simaliszt
  • 3 dkg búzakorpa
  • 5 dkg élesztő
  • másfél dl tej
  • fél dl olaj
  • só, bors
A bacont apróra vágjuk és olajon ropogósra sütjük. Mikor ezzel megvagyunk, a vékonyra szeletel hagymát rátesszük a baconös olajra és megszórjuk a köménymaggal és az apróra vágott fokhagymával. Megsózzuk és jól összekeverjük az egészet. Fedő alatt kb. fél óra alatt puhára pároljuk a hagymás keveréket, majd a fedőt levéve addig pirítjuk, amíg egy kis színt kap.
Közben a tésztához a lisztet összekeverjük a búzakorpával. Az élesztőt a meleg tejben elkeverjük és egy pici cukrot is tehetünk hozzá, hogy szépen felfusson. A liszthez öntjük az élesztős tejet, az olajat, a sót és a frissen őrölt borsot. Addig gyúrjuk, amíg szép rugalmas tésztát nem kapunk belőle, majd duplájára kelesztjük.
A tejfölt keverjük el sóval és egy kevés borssal, majd adjuk hozzá a két tojást. Lehet még tenni hozzá őrölt szerecsendiót is, ízlés dolga. A tésztát egy szögletes, magasabb falú tepsibe nyújtjuk, hogy legyen legalább egy egy centis széle minden oldalon. A hagymás keveréket egyenletesen eloszlatjuk rajta, megöntözzük a tejfölös keverékkel és megszórjuk sajttal a tetejét. 200 fokon sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.