2012. június 17.

Szülinapi parfétorta


Egy pár hónapja tervezem, hogy megpróbálkozom életem első házi készítésű fagyi tortájával, ráadásul teljesen cukormentes változatban. Fordított sorrendben haladva jöjjön először a konklúzió: nem lett rossz, de van még mit javítani rajta azt hiszem. Leginkább az állagán, sajnos elég kristályosra fagyott, mert torta lévén nem volt nagyon lehetőségem fagyás közben kevergetni a krémet. A nagy meglepetés az, hogy minimális nyírfacukorral és sok édesítővel teljesen helyettesíthető a cukor, bár nem vagyok benne biztos, hogy az állagát nem befolyásolta e. Három réteg és három íz: meggy, túró és csoki, plusz rengeteg tojás és tejszín, illetve egy napi munka... de megérte :) Ja és szülinapi tortának készült, legkedvencebb apukám 59. születésnapjára, még egyszer Isten éltessen sokáig! <3


Hozzávalók a tészta alaphoz 
  • 3 tojás szétválasztva 
  • kb. 3 evőkanál liszt 
  • 2 evőkanál nyírfacukor 
A tojásfehérjéket a nyírfacukorral kemény habbá verjük majd belekeverjük óvatosan a tojássárgáját és az átszitált lisztet. A tésztát egy 28 centi átmérőjű tortaformába simítjuk és 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kivettük a sütőből, a formából kivesszük az alját, fejjel lefelé  fordítjuk és egy nehezéket teszünk rá, hogy a tészta egyenletesen lapos legyen. Ha kihűlt, visszatesszük a kapcsos formába.


Hozzávalók a fagylalthoz
  • 1.2 dl tej
  • 10 tojás sárgája
  • 3 evőkanál nyírfacukor 
  • 1 tábla fekete csoki
  • 2 teáskanál instant kávépor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • negyed kg túró
  • 20 dkg friss meggy
  • citromlé és héj
  • 3 x 3 dl habtejszín
  • 5 dl tejszínhab a külső bevonathoz

A fagyihoz először meg kell főzni az alapkrémet. Ehhez a tojás sárgákat habosra keverjük a nyírfacukorral majd ezt a tejhez keverjük és szigorúan gőzfürdő felett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik krém állagúra. Nekem ekkora mennyiségnél nem sikerült igazán krémesre főzni, úgyhogy egy kevés keményítővel rásegítettem, nem fog rajta rontani, nyugodtan lehet vele csalni egy kicsit. Amikor ez megvan, a krémet három felé osztjuk. Minden réteget ízlés szerint édesíthetjük a folyékony édesítővel. Az első adagba tesszük a darabokra tördelt csokit, a kakaóport, a nagyon kevés forró vízben feloldott kávét, tetszés szerint rumaromát vagy csokiaromát is tehetünk hozzá. Alaposan elkeverjük és hagyjuk kihűlni a krémet teljesen. A másodikhoz a meggyet összeturmixoljuk és hozzákeverjük az alapkrémhez, fahéjjal és citromlével lehet ízesíteni. A túrós réteghez a túrót a citromlével és a citrom héjjal illetve az édesítővel simára keverjük majd hozzáadjuk ezt is a harmadik adag alap krémhez. Amikor az első adag kihűlt, felverünk három deci tejszínhabot és óvatosan beleforgatjuk a krémbe (ez mind a három adagnál ugyanígy történik). 


 A tortaforma belsejét béleljük ki kartonpapírral ami magasabb, mint a tortaforma széle, és vonjuk be folpackkal vagy más fóliával. Ha ez megvan, az első adag krém mehet a tésztára, és berakhatjuk a mélyhűtőbe. Kb. 2 és fél óra kell egy rétegnek, hogy annyira keményre fagyjon, hogy lehessen ráönteni a következőt. Amikor minden réteg megvan, az egészet befedjük fóliával, hogy ne szedje be a hűtő szagot és ízt, és egész éjszakára otthagyjuk. Másnap felverjük a tejszínhabot és kívülről bevonjuk vele a tortát, illetve ekkor kerülnek rá a dísznek szánt gyümölcsök is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.