2012. április 1.

Egy tál Fekete-erdő



Hirtelen kedvem támadt ma valami habos sütit csinálni, bár eleinte valami kocka alakúra szeltelhető dologra gondoltam, aztán mégis valahogy az egyszerűbb, dobáljunk mindent bele egy tálba megoldásnál maradtunk. Az egész cukormentes, a piskótát nyírfacukorral sütöttem, a pudingban pedig édesítő van, ajánlom azoknak, akik cukormentesen szeretnének valami igazán krémes és habos dolgot csinálni :) A hatalmas tál fele egyből elfogyott, ahogy elkezdtem adagolni mindenkinek a "kóstolót", úgyhogy azt hiszem sikere volt a dolognak. A jövőben még fogok rajta finomítani, mert kiszedve a tálból átment a ronda de finom tipikus esetébe. Lehet, hogy lapos tálban kéne csinálni...mit gondoltok? 

Hozzávalók
  • 10 dkg simaliszt
  • 6 tojás
  • 15 dkg nyírfacukor 
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag csokis pudingpor
  • 1 liter tej
  • 1 nagy üveg meggybefőtt vagy 30 dkg magozott meggy
  • a befőtt leve vagy 4 d meggylé 
  • 2 és fél evőkanál zselatin
  • fél liter habtejszín felverve

A tojásokat széválasztjuk és a fehérjét a nyírfacukorral kemény habbá verjük. A puha vajat a tojás sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fehérjéhez és óvatosan összekeverjük.  A lisztet összekeverjük a kakaóporral és beleszitáljuk a tésztába, illetve jöhet hozzá a darált mandula is. Hozzáöntjük a rumaromát és az egészet óvatosan homogénre keverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon addig sütjük, amíg fel nem emelkedik, tűpróbával ellenőrizhető, mikor lesz kész. Amikor megsült, kivesszük a sütőből és feldaraboljuk, hogy hamarab kihűljön. 


Közben fél liter tejben elkeverjük a vaníliás pudingport, a másik félben a csokisat és mindkettőt feltesszük főnni. A meggyléhez hozzáadjuk a zselatint és felforraljuk az egészet, majd hagyjuk hűlni egy kicsit. A tál alját kibéleljük a tésztával, és rétegesen megpakoljuk a kétféle pudinggal, a meggyes zselével, a kimagozott meggyel és további réteg piskótával. Az egész tetejére halmozzuk a felvert tejszínhabot, és hűtőbe tesszük pár órára hogy kihűljön. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.