2011. június 13.

Ribizlis-málnás piskóta


Rengeteg ribizli és málna terem a kertben folyamatosan, és szerencsére a család kifejezetten szereti a fanyar gyümölcsöket, így hát megszületett a rendkívül gyors ribizlis piskóta. A piskóta receptjét a desszert.eu oldalon találtam egyszer régebben, gyakorlatilag elronthatatlan. Azelőtt sosem sikerültek a piskóták, de ezzel a recepttel sütőpor és minden nélkül eszméletlen piskótát lehet sütni. Talán annyi a hibája hogy kicsit száraz, mert nincs benne vaj, bár ezt azért lehet pótolni, mindenkinek az ízlése szerint. 


Hozzávalók
  • 6 tojás 
  • 25 dkg simaliszt 
  • 12 dkg cukor
  • két teáskanál vanília kivonat vagy aroma
  • ribizli és málna


Hideg tojást használjunk a piskóta készítéshez mindig! A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Ez a tészta legfontosabb mozzanata, mert a cukorral felvert tojás sokkal keményebb lesz, így a tészta nem fog összeesni és szép magasra felemelkedik. A sárgákat elkeverjük a vanília aromával és ha akarunk rakni bele, puha vajjal. A fehérjére öntjük a sárgákat és óvatosan összeforgatjuk. Utána kis adagokban rászitáljuk a lisztet a keverékre, minden adagot külön elkeverünk nagyon óvatosan. Sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatjuk a tésztát és a tetejét sűrűn megrakjuk a gyümölcsökkel. 160 fokon sütjük kb. 35-40 percig, én a légkeverést át szoktam kapcsolni félidőben alsó sütésre egy 10 percre, aztán vissza légkeverésre. A sütőben hagyjuk kihűlni, akkor nem fog összeesni. 

1 megjegyzés:

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.