2010. december 19.

Sós guba: paradicsom és zöldfűszerek

Olaszos kifliguba

Vasárnap dél volt, nem volt kedvem főzni, 4, már a megvásárlásakor szikkadt kifli hevert a hűtőben, az édes mákos guba ötletét pedig elvetettem, ismerve a háztartásban lakó emberek ellenszenvét a mák iránt. Így jött az ötlet: miért ne lehetne a guba sós? Megszületett hát az olaszos stílusra vett kifliguba.




Hozzávalók:

4 szikkadt kifli
fél liter tej
1 hámozott paradicsom konzerv
kolbász felkarikázva
két marék gomba
3 gerezd fokhagyma
reszelt sajt
friss bazsalikom és kakukkfű levelek
1 dl víz
1 dl száraz vörösbor
1 evőkanál sűrített paradicsom
só, frissen őrölt bors
3 csepp édesítő

Elkészítés:

A kifliket felkarikázzuk, és egy jénaiba tesszük, ráöntjük a tejet, és jól összekeverjük, hogy a kifli magába tudja szívni a tejet. Közben a gombákat megmossuk, és felnegyedeljük, egy serpenyőben kevés olívaolajon elkezdjük párolni, persze sózzuk és borsozzuk is, és a kakukkfű levelek felét hozzácsipkedjük. Csak addig pároljuk, amíg egy kis vizet nem ereszt, nem kell nagyon megfonnyasztani. Amikor kész, a gombát félretesszük. A 3 gerezd fokhagymát felaprítjuk picire, egy kis olívaolajon megfonnyasztjuk, majd hozzáöntjük a paradicsomot, megerősítjük az ízét a sűrített paradicsommal, megsózzuk és megborsozzuk. A három csepp édesítő csak azért kell, hogy ellensúlyozzuk a paradicsom savasságát. Hozzáöntjük a vizet és a vörösbort és 15 percig forraljuk a mártást, közben hozzáadunk 3-4 levél friss bazsalikomot felaprítva. Amikor kész, a gombával és a kolbászkarikákkal együtt hozzákeverjük a mártást a kiflihez, és hozzácsipkedjük a maradék kakukkfüvet. A tetejére halmozzuk a reszelt sajtot, és 190 fokon kb. fél óráig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Akinek van a sütőjén olyan funkció, amivel alulról lehet sütni, egy ideig érdemes, hogy kicsit átsüljön az egész. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.