2010. november 9.

Lepények hagymaimádóknak


Ahogy van négysajtos pizza, úgy van háromhagymás hagymalepény is, merthogy ehhez a lepényhez kell vörös-, lila- és póréhagyma is. Ezúttal megint a kevés tészta, sok töltelék elvet követtem. A tészta a kicsit lejjebb olvasható almáspite tésztája, sós változatban persze. A legjobb ezekben a kis lepényekben, hogy rengeteg hagyma van bennük, ez egy igazi hagymaimádó számára maga a mennyország, én pedig büszkén vállalom ezt...:) 

Hozzávalók kb. 10 db lepényhez  

A tésztához 
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg simaliszt 
  • 2 teáskanál só 
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5-10 dkg vaj
  • orgeano ízlés szerint
  • hideg víz 
A töltelékhez
  • 3 fej lilahagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • fél szál póréhagyma
  • só, bors
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 tojás 
  • füstölt sajt reszelve 


A tésztához kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és az oreganot, beledobáljuk a vajdarabokat, és elmorzsoljuk a lisztet vele. Amikor kész a morzsa, hozzáöntjük a vizet és összegyúrjuk a tésztát. A hűtőben pihentetjük, amíg a tölteléket megcsináljuk. 
A lilahagymát, a vöröshagymét és a pórét  meghámozzuk, félbevágjuk és felszeleteljük, vaj és olaj keverékén fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Sózzuk és borsozzuk is meg. Amikor kész, hagyjuk hűlni kicsit. Hozzákeverhetjük a tejfölt és a felvert tojásokat. 
A tésztát vékonyra nyújtjuk, valamilyen kör alakú forma segítségével szabályos köröket vágunk belőle, a széleiket pedig összecsípjük, hogy batyu formát vegyenek fel. Természetesen sütés közben az enyémek kilapultak, és nem sok maradt meg a batyu alakból, ezért talán érdemes kisebb formákba rakni őket. A hagymás tejfölös keveréket beletöltögetjük a batyukba, a tetejükre reszeljük a füstölt sajtot, és mehet a sütőbe, 200 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük őket, amíg a teteje aranybarna nem lesz. 
Hidegen és melegen is isteniek!

1 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, nem ettem még ennél jobb hagymás lepényt, pedig elfogult vagyok. Különlegessége, hogy a tésztának a rozsliszt miatt saját íze van, nemcsak egy uncsi alátét. Mindenkinek ajánlom,két darab között feltétlenül igyunk egy kis(sok)sört. KGY

    VálaszTörlés

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.