2010. november 5.

Balzsamecetes cékla hideg csirkesalátával

Ha kizárólag szín alapján kéne választanom kedvenc zöldséget, biztosan a cékla lenne az, az eszméletlen lilaságával. Emellett baromi egészséges, és rengeteg módon felhasználható, így egyéb szempontból is esélyes lehetne a kedvenc címre.




A cékla 
  • 4-5 darab közepes méretű cékla
  • só és bors
  • egy marék kakukkfű (ebből 2 szál a csirkéhez kell)
  • sötét balzsamecet
  • víz 
 A céklákat meghámozzuk (ajánlatos gumikesztyűben, nehezen jön le a kézről a cékla színe), és cikkekre vágjuk, nagyjából ugyanakkora darabokra. Egy tepsibe rakjuk őket, megsózzuk és megborsozzuk, rácsipegetjük a kakukkfű leveleit,egy kis vizet öntünk alá, és lefedjük. 200 fokos sütőben legalább egy óra alatt megpuhul. Amikor kész, levesszük a fóliát, amivel lefedtük és hagyjuk a vizet elforrni. Ezután kivesszük a sütőből, és rálocsoljuk a balzsamecetet, jól összekeverjük és visszarakjuk a sütőbe. Kb. 15-20 perc még, mire ragacsosra sül, közben 2-3 alkalommal jól keverjük át. Amikor kész, nem lesz alatta már víz, sötét és ragacsos lesz a balzsamecettől. 


A csirkesaláta 
  • egy fél csirkemell filé 
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csomag mini mozzarella 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál tejföl 
  • 1 nagy paradicsom 
  • 2 szál kakukkfű
  • só, bors
A lilahagymát megpucoljuk, félbevágjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben pici olívaolajon elkezdjük párolni, közben megsózzuk és megborsozzuk, és hozzácsipkedjük a két szál kakukkfű leveleit. Amíg puhul a csirkemellet kis kockákra vágjuk. A hagyma ez alatt készre párolódik, ezt áttesszük egy tálba, és kihűtjük (én általában a tetőtéri ablakba szoktam a hűlni vágyó összetevőket kirakni, eddig még semmi sem esett ki a tetőre, de lekopogom). A serpenyőbe egy pici olajat rakunk és rádobjuk a csirke kockákat. . Megsózzuk és borsozzuk, lefedjük 10 percre, utána hagyjuk pirulni őket kicsit. A két gerezd fokhagymát apróra vágjuk, a végén hozzáadjuk a csirkéhez és együtt pirítjuk őket. Majd ez is mehet hűlni. Közben a hagymára rádobáljuk a mozzarella golyókat, a paradicsom magok nélküli húsát feldarabolva, és a hideg csirkét. A két evőkanál tejfölt egy kis borssal és sóval elkeverjük és hozzáadjuk a többihez, jól elkeverjük, és hagyjuk állni, amíg a cékla kész nem lesz, össze kell érjenek az ízei. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.