2010. július 21.

Thai currys csirkeleves


Ebben a melegben személy szerint a leves a maximum, amit főtt étel kategóriában kedvem van megenni. Egy hasonló levest ettem a minap egy étteremben, úgyhogy megpróbáltam házilag rekonstruálni az itthoni alapanyagokból. Elég sűrű, kiadós leves, pont jó, ha az ember mást már nem is akar enni.

Hozzávalók:
  • egy fél csirkemell felkockázva
  • három-négy levél kínai kel csíkokra vágva
  • 2-3 vékonyabb szál sárgarépa karikára vágva
  • egy marék gomba szeletekre vágva
  • egy kis marék spagetti tészta félbetörve
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 teáskanál keményítő
  • 1 szál tárkony
  • rozmaring ízlés szerint
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 teáskanál thai red curry
  • só, bors
Elkészítés:
A feldarabolt csirkét egy kis olajon fehéredésig pirítom, sózom és borsozom, lefedve megpárolom kb. 10 perc alatt, majd hagyom elfőni a vizét és egy kicsit megpirítom, hogy szép színe legyen. Egy tányérra kiszedem a megpirított csirke darabokat, az edényembe pedig beledobom a kínai kel csíkokat. Nem kell neki sok idő, hamar összeesik, egy picit pirítom és már dobom is hozzá a gomba szeleteket.
Amikor a gomba pici levet engedett, beledobom a karikára szeletelt sárgarépát, átkeverem, hozzáadom a fűszereket, a curryt, a kurkumát, a tárkonyt és a rozmaringot. Összekeverem, és kb. másfél liter vizet öntök hozzá, attól függően ki mennyire akarja sűrűre a levest. Lefedve addig főzöm, amíg a sárgarépa meg nem puhul. 

Eközben a tésztát külön megfőzöm egy kisebb edényben, és amikor a répa is megpuhult, hozzáadom a leves többi részéhez. 
A tejfölt a keményítővel és a levesből egy kis lével simára keverem, majd a levest leveszem a tűzről és hozzákeverem a habarást. Vissza a tűzre, kettőt rottyan és már kész is. 

Ha lett volna itthon szárzeller vagy babcsíra azt is biztosan rakok bele. A végén még egy kis friss rozmaringot is raktam hozzá, hogy felélénkítse az ízeket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.