2010. május 29.

Spárgás - krumplis lepény


A recept Jamie Oliver "Jamie at home" c. sorozatából származik, azon belül a második évadban a spárgáról szóló részből. Viszonylag gyors és egyszerű de nagyon finom és kifejezetten laktató, nekünk nagyon ízlett :) A zöld spárgát ajánlom mindenkinek, hamar megpuhul és az íze nagyon jól harmonizál a vajjal és a krumplihoz hozzáadott sajttal. Kívánja is a salátát maga mellé, egy kicsit könnyít a tömörségén. A mennyiségek az általam elkészített verzióra érvényesek, az eredetiben kevesebb spárga szerepel, és talán a mennyiségek is mások.

Hozzávalók
  • 1 csomag réteslap
  • 2 csomag zöld spárga 
  • 8-10 szem krumpli 
  • 2 dl tejszín 
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • 3 tojás 
  • kb. 2.5 dkg vaj megolvasztva

A zöld spárgáról letörjük a fás végét, és az egész szálakat lobogó sós vízbe dobjuk, kb. 5-10 perc alatt meg is puhul. A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben azt is megfőzzük egész puhára. A spárgát, mikor kész, leszűrjük. Eközben a vajat megolvasztjuk, és előveszünk egy olyan tepsit, aminek van pár centi magas fala. A réteslapokat egyenként bekenjünk az olvasztott vajjal és a tepsibe fektetjük, kibéleljük vele. Én csak a 12 lapos csomagnak kb. a felét használtam el. A megfőtt krumplit leszűrjük és egy tálban krumplinyomóval széttörtjük. Hozzáadjuk a sajtot, a tejszínt, sót, borsot és gyakorlatilag egy krumplipürét készítünk belőle. Amikor kicsit már kihűlt, hozzáadjuk a három tojást és elkeverjük azzal is. A masszát beleöntjük a tepsibe, elsimítjuk. A spárgákat ennek a tetejére fektetjük, és mikor az összes rajta van, a maradék vajjal megkenegetjük a tetejüket, ez megóvja őket a kiszáradástól és nagyon finom is lesz. Nekem kb. fél órát volt bent 180 fokon, Jamie 20 percet mond, minden esetre tűpróbával lehet ellenőrizni mikor sült át a krumpli is. 20-30 percig hagyjuk hűlni, utána tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.