2009. április 13.

Magyarosított kínai, amit mi szukijakinak hívunk


A húst ki is lehet hagyni belőle, vagy a csirkét pulykával helyettesíteni. A mennyiségeket ott adom meg ahol fontos, amúgy minden az ízléstől függ, bármiből lehet bele többet vagy kevesebbet tenni.

Hozzávalók kb 4 emberre (vagy 3 és marad másnapra is;)
  • 1 nagyobb csirkemellfilé fele
  • zöldborsó (mélyhűtött is tökéletes) 
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 2 csomag mungóbab csíra (Tesco féle helyeken is lehet kapni ) 
  • póréhagyma, ha az nincs, akkor lilahagyma 
  • 3-4 tojás felverve 
  • pár szelet szeletelt bacon
  • kb. fél kiló csiperkegomba
  • üvegtészta / rizs 
  • sok sok fokhagyma (kb egy kisebb fej)
  • egy nagyobb darab friss gyömbér 
  • szójaszósz, többféle ha van 
  • egy kevés kristálycukor 
  • olaj, só, bors 

Elég szöszmötőlős munka, de megéri a végeredmény. Érdemes mindent összevágni előre, és utána már csak a sütögetéssel kell foglalkozni, sokkal gyorsabb így. Mi a répát gyalulni szoktuk, gyufaszál méretűre, a hagymát félbe és utána csak karikára, a csirkemellet csíkokra, a gombát a méretétől függően nem túl kicsire vágjuk. A bacont is vékonyan fel lehet szeletelni keresztben, minél kisebb annál jobb (szerintem). A tojásokat felütjük, és felverjük mint a rántottához, mehet bele egy kis szójaszósz. A gyömbért és a fokhagymát egész apróra kell vágni, két részletben fog majd kelleni. A csírával nem kell semmit csinálni, a borsó is mehet majd egyből mélyhűtve.

A Főzés
Vegyünk egy serpenyőt, a kicsit mélyebb magasabb falú a legjobb, és a legnagyobb lángra rakjuk ami van. Kelleni fog még egy másik tál is, amiből majd tálalni fogunk, ebbe rakjuk folyamatosan az elkészülő részeket. Először jön a bacon, nem feltétlenül kell alá olaj, a saját zsírja úgyis kisül belőle.
Megpirítjuk, aztán a tálba kiszedjük, a zsírja pedig marad a serpenyőben, abba fog jönni a hagyma. Furcsán hangzik de egy nagyon kevés kristálycukrot rakunk a hagymára. Nem lesz tőle édes, de nagyon finom ízt ad neki, ahogy a hagyma karamellizálódik a forró serpenyőben (picit később megsózhatjuk). Nem kell agyonpárolni, csak amíg puha lesz. Hozzárakjuk ezt is a bacon-hoz. Egy kis olajat rakunk a serpenyőbe, és jöhet a sárgarépa. Erre is egy kevés cukor jön, és nem pároljuk túl, akkor jó amikor még kicsit ropogós. Ez is megy a többiekhez, és következik a zöldborsó, amikor szétnyomható a fakanálon akkor jó, ez zsenge borsónál egy pár perc. 

A következő a gomba, amit megsózunk és frissen őrölt bors is mehet rá. Nem kell megvárni amíg minden víz elfő alóla, ez is akkor jó amikor harapható még. Utána jöhet a csirke, amit megsózunk és rakunk rá szójaszószt. Amint engedett egy kis vizet, hozzádobjuk a fokhagyma és a gyömbér felét, és úgy pároljuk tovább, amíg át nem fehéredik a csirke teljesen. A babcsírának nagyon kevés idő kell, egy két perc alatt kicsit üveges lesz a színe, akkor tökéletes. Utolsónak jöhet a tojás, ugyanúgy mint ahogy a rántottánál csinálnánk, csak itt kisebb darabokra kell marcangolni miután megsült. Ha minden megvan, a serpenyő még egyszer kell, a maradék gyömbért és fokhagymát együtt egy kis olajon pirítjuk egy ideig, nem sokáig mert mindkettő megkeseredik ha megég. (már csak ezért az illatért is megéri az egészet megfőzni). Ha ez is kész akkor már csak annyi a történet, hogy az üvegtésztát megfőzzük, ami kb. 2 percet vesz igénybe.

A tésztát is belerakjuk az edénybe és alaposan összekeverjük az egészet. Még pont elég meleg ahhoz hogy azonnal tálalható legyen :) Szójaszósz vagy chili szósz még ezek után is mehet rá, ami miatt sózni nem is nagyon kell. Teflonserpenyőben minimális olajjal lehet az egészet végigcsinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.